Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn verknipte popcultuur
American Idiot, The Apprentice en Trump bij de Mac
Het was een typisch ‘wanna feel old?’-momentje toen ik las dat American Idiot van Green Day twintig jaar geleden uitkwam. Het album, een heuse poppunk-rockopera, was een glorieuze wederopstanding van een band die eerder al was afgeschreven als jaren negentig-fenomeen. Green Day speelt anno 2024 nog steeds in grote stadions en maakt zelfs nog best aardige albums, als je niet te veel op de cringey teksten let1.
Deze vrijdag verschijnt een jubileumeditie van de plaat die eigenlijk nog steeds fris en urgent klinkt. American Idiot verscheen in het tijdperk George W. Bush. Toen was het idee dat het niet dommer en gekker kon in de Amerikaanse politiek. Het album (en de titeltrack) werken nog steeds, ook omdat de teksten vrij algemeen blijven. Zoals de beste punk blijft het simpel, maar effectief.
“Now everybody do the propaganda / And sing along to the age of paranoia”
De sterren doen mee
We zitten in de slotfase van een krankzinnige verkiezingsperiode waarin de morele lat dagelijks een stukje lager wordt gelegd. En tijdens het eindspel doen steeds meer beroemdheden mee. Harris kan rekenen op onder anderen George Clooney, Barbra Streisand, Robert De Niro, Jennifer Lawrence, Billie Eilish, Olivia Rodrigo, Bruce Springsteen, Willie Nelson, Taylor Swift en Eminem.
Donald Trump heeft Elon Musk, Kid Rock, Rosanne Barr en voormalig show-worstelaar The Undertaker aan zijn zijde. Dave Bautista, filmster en oud-collega van The Undertaker, staat aan de kant van Harris en noemt Trump een ‘whiny little bitch’ in dit veelgedeelde filmpje uit de talkshow van Jimmy Kimmel.
Harris heeft ook de steun van een belangrijke groep: rappende clowns. In een reportage The Daily Show zegt Violent J van de Insane Clown Posse dat zijn stem naar Harris gaat.
Forbes houdt in een liveblog bij welke sterren endorsements geven. Amazing.
Cocaïne-uil
Trump en Harris verschijnen ook constant in podcasts, elk geselecteerd op specifieke doelgroepen. Harris deed het aardig bij Call Her Daddy, Trump was op zijn gemak bij verschillende ‘bro-podcasts’. Oprecht grappig: Trump die geïnteresseerd luisterde naar de cocaïne-ervaringen van komiek Theo Von. 2
“Cocaine will turn you into a damn owl, homie. You know what I’m saying? You’ll be out on your own porch. You’ll be your own streetlamp.”
Maccie
Een overwinning voor Trump was zijn bezoek aan een McDonald’s in swing state Pennsylvania. Uiteraard was het een pr-truc en waren er geen echte klanten, enkel een paar uitgekozen fans. Maar het bezoekje leverde hem dagenlang gratis publicitieit op, zonder al te veel focus op zijn gevaarlijke plannen en warrige speeches.
En ja, dit bizarre AI-filmpje is best geinig. Ik probeerde via AI ook een soort reconstructie uit te beelden, maar de programma’s reageren paniekerig op woorden als ‘Trump’, ‘American elections’ en ‘McDonald’s’. Uiteindelijk wist ik dit in elkaar te knutselen maken met het ontwerpprogramma Canva:
Dit heeft vast niks met zijn bezoek te maken: Dodelijke E.coli-uitbraak in VS door burgers van McDonald's
De Speld: Slecht nieuws voor hele land Oekraïne: leuke foto van Trump bij McDonald’s
The Apprentice
De langverwachte speelfilm over de jonge jaren van Donald Trump is vanaf nu in de bioscoop te zien. The Apprentice had flink van de rails kunnen vliegen, maar ik vond het erg goed gedaan. Dat komt voor een groot deel door het fenomenale acteerwerk van Sebastian Stan als Trump en Jeremy Strong als monsterlijke mentor Roy Cohn. Strong bewees met zijn rol als Kendall Roy in Succession al één van de beste acteurs van zijn generatie te zijn en bevestigd dat feit hier.
De film weet van Trump een soort mens te maken, zonder onterecht sympathie voor hem te wekken. Verwacht geen grote nieuwe inzichten, maar wel een fascinerende ‘origin story’ van de machtigste American Idiot in de geschiedenis. In Hollywood zijn ze bang voor boze Trumpers, dus verwacht geen Oscarnominaties voor deze film.
Collega Coen van Zwol sprak met regissereur Ali Abbasi. Over de kritiek dat hij Trump zou humaniseren en dat we misschien niks nieuws ontdekken zegt hij:
“Trump lijkt me zowel qua demonisering als heldenverering gecoverd toch? Wat ontbreekt, is de mens, hoe een jongeman verandert in wat hij nu is. Het zal voor velen geen nieuws bevatten, maar hé, Ridley Scott krijgt 300 miljoen dollar voor een film over Napoleon die evenmin iets nieuws beweert. Dat is ook niet het punt van speelfilms. Die zijn er om je iets te laten ervaren.”
Spannend
Terug naar nu. De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn verknipte popcultuur, vol wilde momenten. Het is ook verslavend, want nergens zijn ze zo goed in het creëren van een show. Een vraag voor de laatste weken: krijgt het team van Harris Taylor Swift zo ver om voor haar op een podium te staan? Of zijn de veiligheidsrisico’s te groot? Stay tuned and get ready for some KEY RACE ALERTS.
Burger
Nog even over fast food. Ik moest lachen om deze TikTok-video:
Enable 3rd party cookies or use another browser
Showrunner
Voor de krant sprak ik met scenarist en regisseur Willem Bosch. Hij heeft Nemesis gemaakt, de eerste dramaserie voor Disney+. Bij die productie kreeg hij voor het eerst de titel showrunner. Ook schreef hij de veelbesproken (en ontzettend goede) serie Een van ons. Ik vroeg onder meer naar de bemoeienis van streamers en eisen van het algoritme:
“Je hoort weleens verhalen dat streamers bepaalde eisen stellen. Dat het algoritme zegt dat je binnen vijf minuten een moord moet hebben, anders haken kijkers af. Dat heb ik nooit meegemaakt. Natuurlijk moet er iets gebeuren in het verhaal. Dat is bij de NPO ook. Er is wel veel meer data dan vroeger. Wie blijft er hangen, wie wordt abonnee vanwege een serie, welke doelgroep kijkt? Er zit een hele formule achter. Daar heb ik geen probleem mee. Er bestaat ook kunst die puur bestaat voor de kunst. En dat is goed. Maar hier zit te veel geld in, zo’n serie kost miljoenen.”
007
De Ierse actrice Saoirse Ronan wil graag een schurk in een James Bond-film spelen – maar niet een superheld in een Marvelfilm. Ik schreef daarom een column over: De superheld worstelt, 007 wacht zijn tijd af.
Muziek
Ik sluit weer af met een paar muzikale favorieten van het moment.
Hang Youth - ‘VANAAF’
Junior Varsity - 'New York'
Confidence Man - '3AM (LA LA LA)'
Meer nieuwe muziek? Volg mijn playlist met de beste liedjes van 2024. Tot de volgende!
Het refrein van ‘Stange Days Are Here to Stay’: “Strange days are here to stay. Ever since Bowie died, it hasn't been the same. All the madmen going mental, grandma's on the fentanyl now. Strange days are here to stay.”
Meer over dit interview: Trump and the Cocaine Owl. “His discussion of drug and alcohol addiction on Theo Von’s This Past Weekend podcast demonstrated perhaps the most interest Trump has ever shown in another human being. Before watching the video of the episode, I hadn’t realized the former president was capable of sentences that end with a question mark.”
Leuke en complete brief weer!! Telkens weer genieten als 'ie in m'n inbox verschijnt :)