AI AI AI, het is me wat
Kunstmatige intelligentie doet gekke dingen met onze popculturele figuren. Verder: U2 in een hypermoderne megazaal.
Heeft Spongebob Squarepants de aanslag op de Twin Towers gepleegd? Het is een vraag die zelfs de meest gevorderde 9/11-complotdenker zal doen duizelen. Een vrolijk tegenfilmfiguurtje als terrorist in de cockpit van een vliegtuig, dat hadden zij vast ook nog niet bedacht. Maar dankzij kunstmatige intelligentie (AI) is het zover.
Ik kwam Spongebob als aanslagpleger tegen dankzij een artikel van 404 Media, een nieuw platform van een aantal techjournalisten die tot voor kort voor het zinkende schip Vice werkten. In het stuk, met de treffende kop ‘Bing Is Generating Images of SpongeBob Doing 9/11’, wordt getoond wat voor gekkigheid je uit kunt halen met Microsoft Bing Image Creator, een dienst waarmee je via een tekstopdracht AI-beelden kunt genereren. Microsoft hoopt natuurlijk dat iedereen dat heel netjes doet, met een grappig plaatje van een krokodil op een fietsje of een mooi plaatje met luchtballonen bijvoorbeeld. Het bedrijf heeft ook allerlei blokkades en verboden woorden toegevoegd om verontrustende creaties te voorkomen. Maar het internet is het internet en mensen vinden altijd een manier om een ‘shitpost’ te maken.
Schrijfster Samantha Cole legt het in haar stuk helder uit. Als je neutrale woorden gebruikt, zal Bing het niet als ongepast beschouwen, ook als de combinatie wel iets geks toont. Cole begon met het schattige videogamepersonage Kirby en deze opdracht: ‘Kirby sitting in the cockpit of a plane, flying toward two tall skyscrapers’. Hier het resultaat.
Het AI-systeem van Bing denkt dat het een neutraal plaatje genereert, maar de kijker ziet Kirby of Spongebob in de cockpit vliegen naar gebouwen die op de Twin Towers lijken en maakt meteen de connectie. Ik probeerde het uit het met de Teletubbies en het resultaat is… bijzonder.
Benieuwd hoe snel Microsoft dit soort resultaten weet te blokkeren. Maar zelfs dan zal het lastig worden om alles te filteren (en moeten we dat dan willen, een door een techgigant gecensureerde contentgenerator?). Cole laat ons achter met stof tot nadenken.
“AI-generated images and text are everywhere, now, including in straightforward search results of historical events, and it’s worth thinking about how our interactions with these models are changing the internet as we know it.”
AI en acteurs
De razendsnelle ontwikkelingen op AI-gebied stemmen mij niet echt vrolijk. In veel sectoren, inclusief mijn eigen, zorgt het al voor een lichte existentiële crisis. Komen we vast nog op terug.
Ondertussen hebben de schrijvers in Hollywood afspraken gemaakt over AI in hun nieuwe deal met filmstudio’s. Heel simpel: robots mogen geen scripts schrijven. Voor acteurs is de zaak lastiger. Of voor nabestaanden van overleden acteurs. Zelda Williams, de dochter van Robin Williams, liet afgelopen week weten dat ze al met veel ellende te maken heeft. In een story op Instagram schreef ze dat ze al jaren moet strijden tegen mensen die haar overleden vaders gezicht en stem proberen te gebruiken. De ergste AI-creaties noemde ze onder meer “Afschuwelijke Frankenstein-achtige monsters”.
Batman
Terwijl ik aan het klooien was met het AI-systeem van Microsoft probeerde ik ook een paar minder heftige dingen uit. Zo gooide ik gekke versies Batman in allerlei situaties. Ik ben vooral tevreden met de resultaten bij ‘Batman en een gigantische kat doen een drankje in Amsterdam’. Mijn favoriet:
U talking to me?
Als je afgelopen week op de socials zat, dan heb je zeer waarschijnlijk de beelden van de band U2 in de hypermoderne nieuwe concertzaal de Sphere in Las Vegas gezien.
Superindrukwekkend, maar het lijkt me ook best een uitdaging om langer dan een half uur naar zo’n megascherm te kijken. En zelfs U2, ooit de grootste rockband op aarde, lijkt nu achtergrondmuziek bij een soort digitaal achtbaanritje in Las Vegas. Het heeft iets dystopisch, iets Black Mirror-achtigs. Maar ik was er niet zelf bij, dus het blijft een beetje gissen hoe het in het echt voelt.
De New York Times was er wel en had een genuanceerde bespreking van de show waarin de worsteling van de band beschreven werd:
For two hours, the group — Bono, the Edge on guitar, Adam Clayton on bass and Bram van den Berg, filling in for Larry Mullen Jr., on drums — wrestled with a venue equally as obsessed with hugeness, pomp and spectacle as U2 is. The setting was lavish, and the gestures were often colossal. And yet for all the vividness of the setting, there was still something not quite complete about this performance, which at times was winningly small, at others winningly huge, and at still others a futile ramble.
Dingen
🎧 Zoals je waarschijnlijk weet ben ik tegenwoordig co-host van de podcast Skip Intro. Samen met Anke Meijer praat ik elke week over series en dat is erg leuk om te doen. Hier de meest recente aflevering:
🖊️ Voor de krant schreef ik over de zeer onderhoudende docuserie Wrestlers op Netflix. De gevechten in de ring zijn gescript, veel van de emoties en blessures echt.
🖊️ Ook dook ik in het nieuwe seizoen van Loki en de grote kopzorgen van superhelden-producent Marvel.
Muziek
🎶 Tot slot: drie van mijn favoriete liedjes van het moment. Meer nieuwe muziek? Volg dan mijn playlist met verse nummers uit 2023.
Mark Lohmann - ‘Avondeten’
Sleater-Kinney – ‘Hell’
ITZY - ‘RINGO’